Här har vi försökt att samla information runt olika ägandeformer av lägenheter och företag i Thailand

 

Vi hoppas att detta kan vara till en liten hjälp runt era eventuella funderingar.

Om ni själva vet något som står här som inte stämmer samt om ni har information runt detta ämne skriv då in ett meddelande till oss under valet Kontakta Oss längst ned på sidan om detta.

All information kan vara av värde.

 

Vad vi tror oss veta runt detta ämne är följande:

 

För ägande av lägenhet gäller följande:

Det finns två olika sätt att köpa lägenhet på det ena är att äga lägenheten själv eller med delägare till 100% för att man skall kunna göra det så gäller följande:

Om ett hus för enkelhetens skull har 100 lägenheter så får sk Faranger (utläningar) äga 49 stycken (alltså 49%) av dessa till fullo, övriga 51 lägenheter (alltså 51%) får endats ägas av Thailändare detta gör att om 49 lägeheter redan är upptagna av Faranger så kan man inte helt enkelt köpa en lägenhet i detta hus, men detta går då att gå runt med att man via ett öppna företag i Thailand,med det öppnade företaget kan man köpa en lägenhet i detta hus, nu är det också så att samma bestämelser gäller för ägande av företag i Thailand alltså där får man också bara som Farang äga 49% av företaget övriga delar av aktieinnehavet måste man dela upp på en eller flera Thailändare hur procenten där delas upp mellan dem verkar inte spela någon roll.

 

Alltså enklast är att köpa en av de 49 lägenheterna och detta gäller också exempelvis om man köper en lägenhet som redan ägs av en Farang om denna säljer sin lägenhet och den är en av de 49 lägeheterna (49%) så övergår denna typ av ägande till den nya köparen.

 

Om det är en av de 51 (51%) lägenheterna så finns det en fördel med att köpa en sådan vad vi kan se, detta är då den sk transaktions kostnaden hos landoffice som man inte behöver betala utan här säljer säljaren sin del i bolaget endast och den nya ägaren blir alltså aktie ägare till 49% av bolaget. För övrigt så finns det nog inga fördelar för om man inte är försiktig när man går in i denna form så kan man faktiskt förlora allt till de som är majoritets ägare i bolaget. Sedan så måste man också se till att redovisning av bolaget sköts vareje eller vart annat år till Thailändska myndigheterna annars så blir det bötesföreläggande samt i slutändan kan bolaget gå i sk konkurs, det kostar också en summa varje år att ha ett bolag summan vet vi inte men det är väl kanske inte så dyrt med svenska mått mätt.

 

Alla flerlägenhetshus är oftast så kallade bostadsrätter och då förekommer det också en årsavgift eller en månadsavgift som skall betalas dit, samt att vatten och el brukar betalas separat, elen betalas oftast direkt till elbolaget dessa avgifter måste man se till att de betalas även när man inte är på plats, förhoppningvis så finns det möjlighet att skicka pengar eller att deponera pengar där för detta.

 

Hus köp:

Att köpa ett hus i Thailand har visat sig vara ett riktigt vågspel det finns en hel del av dem som köpt hus som helt enkelt blivit av med huset och då självklart alla pengar man satsat i det.

Huset får man äga som farang men marken får man inte äga som huset står på, så det just där som problemet oftast uppstår, nu kan man ju även där med att starta ett företag och att företaget köper marken gå runt detta, men som sagt där får man ju bara också äga 49% av företaget (se starta företag i thailand)

 

Starta företag i Thailand:

Här får man bara som Farang äga 49% av företaget övriga delar av aktieinnehavet måste man dela upp på tre Thailändare hur procenten där delas upp det verkar inte spela någon roll.
Vad som är av största vikt vid uppstart av ett företag här i Thailand är att alla Thailändare som står som de 51% ägare skall skriva på en fullmakt till den som är 49% (farangen) där man skriver över sin rösträtt i bolaget, detta måste man se till att göra och det måste vara et fullt lagligt dokument runt detta, som då gäller i Thailand för att få fram ett sådant bör man ta hjälp av en advokat som man litar på.
Om man är Amerikansk medborgare så gäller tydligen andra regler, vad vi kunnat läsa oss till så verkar det som en Amerikansk medborgare i Thailand får äga 100% av ett företag här.

 

Diverse kostnader för att starta företag i Thailand
25000 Baht -> Anmälningsavgift för att starta bolag oavsett bolagsform
20000 Baht -> Arbetsavgift för första år. Förnyelse därefter 6000 Baht per år


Regler och råd för företag ägda av utlänningar
- Du kan äga som mest 49% av aktiekapitalet och resterande 51% måste ägas av en eller flera thailändare
- Försök alltid sprida de 51% på thailändare som inte känner varandra
- Ett av myndigheterna godkänt kontor eller arbetsplats krävs för dig och dina anställda. Observera att polisen ofta kontrollerar detta vid uppstart av företag i Thailand

 

 

Några länkar som kan vara bra att ha:

 

Investering i fastighet eller lägenhet i Thailand  (allmänt)

 

Advokater i Thailand

 

Lite tips gällande företag från Thailandsguiden

 

 

 

 

 

 

VisitorsCounter

78245
TodayToday21
YesterdayYesterday42
This_WeekThis_Week195
This_MonthThis_Month986
All_DaysAll_Days78245

Information


Övrigt


Annat


Reklam


 

 

 

 

 

     


 Copyright © 2017-2018 i Sverige AB.
All Rights Reserved.