Swedish English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Skridsko Info

 Klicka på önskad flik


Tips Om Skridskor

Tips Om Skridskor

Knyta Koståkningsskridskor mm
Snörningen ska både ge stabilitet och vara behaglig. Längst fram på skridskon ska snörningen vara lösare knuten för att blodcirkulationen ska bli tillräcklig och för att tårna ska kunna röra på sig. Mitt på ska snörningen vara tät för att säkra att hälen ligger an mot kängan och en lösare snörning överst säkrar en behaglig passform. Snörning vid hakarna ska ske från ovansidan hakarna och ner under hakarna. Ibland har åkarna s.k. snedknytning. Detta är ett sätt för att underlätta att åka på skär. Tränaren talar om när detta skall göras och hur det åstadkommes.
En del barn har aldrig problem med skridskorna medan andra får obehag av varierande omfattning. Det händer att skridskor till en början skaver eller sitter för hårt mot foten och skapar så mycket obehag att det blir svårt att åka.
Fram tills dess att skridskorna är inåkta kan det vara plågsamt för barnet att åka. Även den som köper begagnade skridskor kan råka ut för samma sak eftersom de då är inåkta av någon annan.
Därför har vi här samlat några tips och beprövade metoder för att avhjälpa besvär med skridskorna.

 

1) Om skridskon är för smal kan det vara idé att lästa ut den hos skomakare.
2) Om skridskon trycker mot anklarna kan man göra skumgummi bitar med ett litet hål som sätts över anklarna, innanför strumpan. På detta sätt flyttas belastningen från ankeln och hamnar utanför denna.
3) Om det redan har skavt så att rodnad uppkommit kan man sätta självhäftande väv eller compeed där det skaver vartefter man kan sätta de tidigare beskrivna skumgummi bitarna ovanpå.
4) Compeed är ett speciellt plåster läker skadan snabbt och motverkar samtidigt belastningar. Åkaren kan då också eventuellt fortsätta åka trots skoskavet.
5) Nylonstrumpa utanpå vanlig strumpa minskar friktionen mellan fot och sko och kan därför motverka att skavsår uppkommer.
6) De mer avancerade modellerna av konståknings-skridskor finns i S, M eller L , vilket innebär att skridskokängorna kan fås i utförande med olika bredd beroende på åkarens fotbredd.

Välja Skridskor

Välja Skridskor

När du börjar att åka i skridskoskolan har SK Gavleskäret inga krav på att skridskorna ska se ut på ett speciellt sätt. Men det är lättare att lära sig med en stadig skridsko som sitter skönt på foten.
När barnen börjar i skridskoskola är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité. Många av de frågor som ställs av de som är nya i klubben gäller just skridskor.
Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt d.v.s. så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. "Vanliga" skridskor är olämpliga att åka på då de är mjuka som handskar och inta orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen.


Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspasset. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak.
Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna och ofta förekommande dåligt slipade.
Hur ska då skridskorna vara?
Skridskokängan ska vara stadig så att vristen får ett ordentligt stöd. Alla tränare jobbar först med att lära barnen att stå riktigt d v s att skridskoskenan bildar en 90 graders vinkel mot isen vilket är viktigt för den fortsatta inlärningen. Det kan vara skadligt för fötter och vrister att stå snett under ett helt träningspass.
Rätt storlek
Skridskorna bör inte köpas för stora - den skall passa foten och sitta stadigt. Fråga alltid din tränare vad det är för skridskor som ni ska köpa, i allas tränarutbildning ingår en gedigen kunskap om skridskor. Tränarna vet också var dessa skridskor finns att köpa. Det är mycket stor skillnad på sportaffärernas ”vanliga konståkningsskridskor” och ”riktiga konståkningsskridskor”.


För Konståkning

För Konståkning

När åkaren kommit lite längre och börjat öva svårare moment, hopp och olika steg, så måste skridskokängorna vara ännu mer stabila och skenorna bör också vara anpassade för mer avancerad konståkning. Klubben rekommenderar att man relativt tidigt börjar åka på en bättre konståkningsskridsko eftersom det är svårt att lära sig konståknings-momenten med en skena av enklare modell.
En riktig känga gör dessutom att barnen får ett bättre stöd för ankeln. Kängorna på sådana skridskor är s.k. "padded", vilket innebär att de är sydda i två lager med stoppning emellan vilket ger stadga åt vristen.
Det finns ett stort antal modeller att välja på och alla säljs som separata kängor och skenor.

 

Några vanligt förekommande kängor av lite mer avancerade modeller är:

· "Graf Richmond Special"
· "Wifa Champion-padded"
· "Risport Prestige"

 

De fabrikat för skenor som finns är "Mitchel & King" och "John Wilson".
En vanligt förekommande skena till dessa kängor, som också rekommenderas av klubben, är "M&K-professional". Denna är en kombinations-skena som passar för både teamåkning och singelåkning. Det finns även skenor som är speciellt avsedda för singelåkning resp. teamåkning och isdans. För de åkare som har blivit väldigt duktiga kan det bli aktuellt att gå vidare till ännu mer stabila kängor och mer avancerade skenor.

Begagnade

Begagnade

Det är dyrt att köpa skridskor av bra kvalité. Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka.
Ett bra alternativ för att hålla kostnaderna nere är att i stället köpa begagnade skridskor. Inköpspriset är betydligt lägre än för nya och man får tillbaks en stor del av summan när man ev. säljer dem igen. Skridskorna kan sedan säljas igen och man får på så sätt i regel tillbaks större delen av den summa man betalat.
De märken som finns har vissa olikheter i modellerna. Därför kan åkningen, under en kortare tid, påverkas negativt om man byter från ett märke till ett annat. När du köper begagnade skridskor så rådfråga först tränarna. Det kan finnas något fel på skon eller skenan som gör den olämplig.
Bra begagnade skridskor finns ofta utannonserade på köp och säljmarknaden på denna hemsida och på andra klubbars hemsidor.

 

Skötselråd

Skötselråd

Det finns flera anledningar till att vårda sina skridskor
· Bra skridskor, kängor och skenor, är ett måste för bästa träningsresultat
· Misskötta skridskor ger ett lägre andrahandsvärde
· Reparationer och extra omslipningar blir en onödig kostnad

Här är några skötselråd för dina skridskor:

· Gå inte utan skenskydd utanför isen. Det uppkommer då lätt skador på skenan som i värsta fall kan vara svåra att slipa bort.
· Skenskydden bör endast sitta på när du går till och från isen. Sitter skydden på en längre tid så rostar skenan.
· Skenskydden bör hållas rena från grus och smuts annars får man snart repor i skenan.
· Innan du lägger skridskorna i väskan, torka av skena och sula med en handduk som du alltid har med i väskan. Skaffa gärna speciella tygskydd för skenan.
· Ta alltid ur skridskorna ur väskan när du kommer hem. OBS! Torka inte fuktiga skridskor över ett varmt element. De ska torka i vanlig rumstemperatur.
· Kontrollera regelbundet att inte skruvarna som håller fast skenan sitter löst eller går runt.
· Om kängan blir skavd på ytan och lädret framträder, måla på ny färg för att skydda lädret som annars drar åt sig vatten.
· Se över skridskorna ofta, och alltid före en tävling eller uppvisning.
· Välslipade skridskor är viktigt för ett bra träningsresultat.


Share to Facebook Share to Twitter Share to Google 

Nyheter

Från Styrelsen

1687711
Idag
Igår
Denna Vecka
Denna Månad
Förra Månaden
Totalt
182
91
273
3302
4278
1687711

Your IP: 54.166.234.171
Server Time: 2024-03-19 10:33:36

KontaktFormulär

skgsloggoupph280b

konstagningskridskovita

Symbol-Information

Ni kan även maila direkt till oss på
mailadressen info  och som
avslutning efter info använd
@gavleskaret.se

eller ringa på

Gavleskärets telefonnummer:
070 61 65 222
Klubbens konton: Pg: 209560-2 eller
Bg: 5929-7788.

There is no form with this name or may be the form is unpublished, Please check the form and the url and the form management.



 

I

n

f

o